Haberler | 24.10.2023 tarihli Helal Belgelerinin Küresel Olarak Tanınması temalı uluslararası konferansa katıldık.

HAK'ın organize ettiği Helal Belgelerinin Küresel Olarak Tanınması Temalı Uluslararası Konferans’a katıldık.

Konferansa dair genel başlıklar:

İSEDAK Koordinasyon Ofisi Genel Müdür V. Sn. Selçuk Koç: “Helal belgelerinin karşılıklı tanınması hususu, İSEDAK’ın kuruluşundan bu yana öne çıkan en önemli konular arasında yer alıyor.”

Din İşleri Yüksek Kurulu Başkanvekili Sn. Dr. Fatih Mehmet Aydın: “Diyanet İşleri Başkanlığı ve Din İşleri Yüksek Kurulu olarak helal konusuna özel önem atfediyor, ortak standartlara dayalı helal belgelendirmeye ilişkin çalışmaları destekliyoruz.”

HAK Yönetim Kurulu Başkanı Sn. Zafer Soylu: "İİT üyesi ülkeler olarak, helal belgeli ticareti kolaylaştırma noktasında hem tüketicinin helal belgeli ürünlere güvenilir bir şekilde erişimini sağlamamız, hem de bu ürünlerin uluslararası ticaretini kolaylaştırmamız gerekiyor. Helal Akreditasyon Kurumları İslami Forumunun (IFHAB) kuruluşuyla birlikte aynı ürün için birden fazla helal belgelendirme zorunluluğunun ortadan kaldırılması için çok önemli bir adım atmış olacağız.”

Konferansın “Ticaret Aktörleri Perspektifinden” başlıklı son oturumunda Cahit CEREN (TOBB), Elif YÜCEL (SETBİR), İzzet DÜNDAR (DEİK), Mahdi SALHAB (Arla Foods), Numan AKKUŞ (Yıldız Holding), Aslı İLGEN (BESD-BİR) ve Emrullah Ahmet TURHAN (IHATO) tarafından helal belgelendirmede farklı yaklaşımların helal belgeli ürün ve hizmet ticaretine olan olumsuz etkileri hakkında detaylı bilgilendirme gerçekleştirildi.

Konferansın “Kamu ve Uluslararası Aktörler Perspektifinden” başlıklı ilk oturumu, Akademisyen ve HAK Yönetim Kurulu Üyesi Prof. Dr. Hacı Mehmet GÜNAY, SMIIC Uzmanı Yasin ZÜLFİKAROĞLU, Suudi Akreditasyon Kurumu COO’su Hassan S. ALWOHAIBI, Faroogh Life Sciences Araştırma Laboratuvarları Başkanı Mohammad Hossein Shojaee ALI ABADI ve HAK Daire Başkanı Erdem BAŞDEMİRCİ tarafından gerçekleştiren konuşma ve sunumlarla tamamlandı.

“Helal Uygunluk Değerlendirme Kuruluşları Perspektifinden” başlıklı oturumda Muti ARINTAWATI (LPPOM MUI), Ashraf AL-TANBOULY (ICHS), Asad SAJJAD (IHC), Hüseyin Alper TÜREDİ (TSE Global), Saeed A. HAYEK (IFANCA), Muhammad KHAN (Halal Australia), Yunus BAYRAK (İstanbul Gıda Kontrol Laboratuvarı), Neşe GÜNEŞ (TURKLAB) ve Oğuzhan Altuğ Kılıç (CTR) tarafından gerçekleştirilen sunum ve konuşmalar vasıtasıyla dinleyicilere helal belgelendirme kuruluşları ve laboratuvarların bakış açısından karşılıklı tanımanın önemi anlatıldı.